Een business model met volmacht is voorbij
Begin maart gaf Aegon aan te stoppen met het volmachtkanaal. Hierdoor ontstaat er direct handenvol werk voor partijen die met een volmacht werken. Op dit moment lijkt het een oplossing om de lopende afspraken zo snel en makkelijk mogelijk onder te brengen bij een andere partij die nog wel mogelijkheden biedt. Is dat een goede strategie of zal het een lapmiddel blijken?
Je strategie aanpassen omdat een businesspartner zijn plan wijzigt, is niet de droom van veel ondernemers. Deze besluiten komen altijd op het verkeerde moment. Je kunt dan twee dingen doen: snel een kleine aanpassing doen en hopen dat het nog even zo blijft, of juist nu even de schouders eronder zetten en dan alles eens goed onder de loep nemen.
De eerste vraag is: zijn volmachten nog wel van deze tijd? Ook insiders geven aan dat steeds meer verzekeraars hun volmachten gaan intrekken. De regels worden zwaar en de resultaten staan onder druk. Aan de ondernemende adviseur is nu de taak de volgende vraag te beantwoorden: beperk ik mij tot een lapmiddel (oversluiten naar een andere volmacht) of heroverweeg ik mijn totale strategische keuzes, zodat ik in de toekomst minder bevattelijk ben voor besluiten van buitenaf? Voor de ondernemer die ervoor kiest zijn strategie onder handen te nemen, heb ik zes tips: