
De afgelopen maanden is het weer makkelijker om elkaar te ontmoeten. Dan zijn er automatisch ook meer gesprekken met elkaar om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat vind ik altijd intrigerende gesprekken. Hier begint de zoektocht naar verbinding: bevallen we elkaar? Kan ik brengen wat jij vraagt? Heb jij daar vertrouwen in? Om vervolgens de vraag en de mogelijkheden bij elkaar te brengen. En daar zit ook vaak mijn grootste worsteling: biedt ik je aan wat je wilt of wat je nodig hebt?
Ook gepost op linkedin.
Als ik je biedt wat je wilt
In mijn intakegesprekken weten de meeste ondernemers wel de contouren van wat ze zouden willen:
- iedereen met de neus dezelfde kant op,
- nieuwe mogelijkheden ontdekken,
- meer verantwoordelijkheid bij de medewerkers,
- meer grip op mijn groei.
Nadat de wens is uitgesproken kijk je mij vol verwachting aan. Als ik op dat moment zou zeggen dat we inderdaad dat wat gevraagd wordt voor elkaar gaan krijgen (in een geaccepteerd tijdslot) is de koop al snel gedaan.
Het voordeel is dat ik lekker aan de slag kan en dat jij denkt snel resultaat in handen te hebben. Het nadeel is dat ik je lever wat je vraagt, in plaats van wat je ècht wil. Hierdoor beklijft het niet, voelen jij en je medewerkers minder urgentie en is in veel gevallen het lange termijn resultaat beperkt: ‘we deden een plas en alles bleef zoals het was’.
Als ik je biedt wat je nodig hebt
Inmiddels weet ik dat de wens die wordt uitgesproken, nooit is wat je echt nodig hebt. Diep van binnen weet jij dat eigenlijk ook wel. Daarvoor is ondernemen gewoon te complex. Toch is er altijd de hoop op een korte klap. Een magisch wonder tot een simpele oplossing. En soms kan dat ook. Maar meestal heb je een langere reis voor de boeg om op de gewenste eindbestemming te komen. Ondernemer is nou eenmaal een avontuur. Er is dus iets anders nodig om te bereiken wat je werkelijk verlangt, maar dat zal je niet altijd willen horen.
Het voordeel van bieden wat je nodig hebt, is dat jij een veel grotere kans hebt op het resultaat dat je werkelijk verlangt. Mijn voordeel is dat ik een goede relatie met je kan opbouwen en kan meegenieten van de resultaten die we kunnen behalen. Het nadeel is dat ik iets zeg waar je ‘niet op zit te wachten’. Daarom ga jij niet over tot actie en kan ik mijn werk niet doen. We zijn eigenlijk net zover als bij het begin van het gesprek: jij geen oplossing, ik geen werk.
Mijn worsteling
Ik hou van mijn werk. Zodra ik in gesprek ben weet ik meestal heel goed wat ik kan betekenen en of we daar allebei aan het einde gelukkig van worden. Het liefst zou ik je altijd willen vertellen wat je nodig hebt. Tegelijkertijd heb ik gemerkt dat er daardoor behoorlijk wat opdrachten aan mijn neus voorbij zijn gegaan (die vervolgens door een collega worden uitgevoerd).
Help je mij?
Ik denk al langer na over deze puzzel. Hoe zou jij de vertaling willen zien tussen wat je denkt dat je wilt en wat je eigenlijk nodig hebt? Je helpt me enorm als je tips hebt. Misschien ben je dit eerder tegen gekomen bij een leverancier? Dat je uitsprak wat je wilde, maar kreeg wat je nodig had? En dat je daarover was verrast? Als je dat zou willen delen, graag. Deze voorbeelden helpen mij enorm in de ontwikkeling van onze propositie.
En voor nu: ben jij een ondernemer die wil wat nodig is? Dan ben je natuurlijk van harte welkom om contact op te nemen!