Kom uit je groef – VVP November 2022

Als het in je bedrijf net lekker lijkt te gaan, is er vroeger of later weer een uitdaging die je aan moet gaan. Heb je net een corona-crisis achter de rug, krijg je te maken met personeelstekorten of een verplichte provisietransparantie. Je kunt natuurlijk de handdoek in de ring gooien. Of je kunt de leren van de All Blacks. Gebruik hun beproefde methode en kom er beter uit.

Lees meer…

de bouwstenen voor een intergrale strategie

Bouwstenen voor succes – de verandering de baas (VVP september 2020)

Je bedrijf is continue in beweging. De wereld om je heen verandert. Je wilt handvatten om te sturen. Dan heb je een beeld nodig van de strategie van jouw bedrijf. Nu en in de toekomst. Voor het vakblad voor financieel adviseurs, de VVP, schreef ik bijgaand artikel. Handvatten om integraal naar je strategie te kijken. Het pdf van dit artikel vind je achter de knop ‘lees verder’.

Lees meer…

Model Zes Kapitalen - Impactvol ondernemen in de praktijk

Jouw organisatie maakt impact

Bij een coherente ontwikkeling van je organisatie hoort duurzaamheid daar vanzelfsprekend bij. Helaas is de term wel behoorlijk beladen aan het worden. Moet je hier nu wel of niet iets mee? Kan je niet ‘gewoon’ je ding blijven doen? Het goede nieuws is dat je ongemerkt waarschijnlijk al flink op weg bent. Bewust of onbewust. Er is een grote kans dat je er in ieder geval in de nabije toekomst mee te maken gaat krijgen, omdat andere stakeholders hier naar gaan vragen. Hoe zet je dan nu al praktische stappen, zonder de focus op je eigen bedrijf te verliezen?

Lees meer…

De magneet voor het behouden van goede medewerkers

Ondernemers hebben te maken met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het krijgen van nieuwe medewerkers en ook het behouden van bestaande is op dit moment een grote uitdaging. Ze proberen daarbij alles uit de kast halen om het verschil te maken, maar als je alles op een rij zet doen eigenlijk veel van hetzelfde. Afgelopen week organiseerde wij een werksessie met HR-professionals en ondernemers om ze de kracht van de groep te laten ervaren. Onze insteek: met creativiteit naar concreet resultaat voor een beter werkklimaat. Lees meer…

Teamwork

Je team ontwikkelen in 9 vakken

Juist in deze tijd is het nog belangrijker dan ooit om de mensen in je bedrijf te ontwikkelen. Niet alleen omdat het essentieel is voor de continuïteit van je bedrijf. Je houdt op deze manier ook medewerkers betrokken, waardoor de kans dat ze voor een andere werkgever kiezen minder wordt. In het artikel dat ik voor de VVP schreef leg ik uit hoe een simpele manier van 9 blokken snel inzicht geeft in welke stappen je kan nemen per medewerkers. Waar liggen de pareltjes en wie heeft extra aandacht nodig.

Lees meer…

Wij van wc eend

Wij van wc-eend

Alweer een aantal jaar geleden heb ik hard moeten lachen om de reclame van WC-eend. Zij adviseerde daar klanten gebruik te maken van hun eigen product. Niet geheel objectief natuurlijk. Maar toch, als ondernemer ben je natuurlijk trots op wat je doet. Je bent overtuigt van de waarde die je toevoegt en je wilt je relaties daar graag mee bedienen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je niet een kopie wordt van de reclame van wc eend? Gebruik een klantcase!

Lees meer…

Waarom plannen niet werken en wat doe je eraan

Bij ondernemers zitten plannen en doelen ‘in het hoofd’. Het voordeel is dat er in ieder geval een richting is en een idee om er te komen. Het nadeel is dat niemand in jouw hoofd kan kijken. Waardoor het lijkt alsof niemand meewerkt aan de doelen die je voor je ziet. Veel voornemens belanden dan ook in de prullenbak. En doelen worden niet (voldoende) behaald. Als dat genoeg gebeurd worden er uiteindelijk helemaal geen doelen meer gesteld en plannen gemaakt. Zo beland je in de waan van de dag. Hoe je dat kan voorkomen lees je in dit artikel. Lees meer…

De rivier kent twee oevers. Het water stroomt het beste tussen de twee uitersten. Dat noem ik de middenweg

Beweeg het midden

Eensgezindheid en samenwerking zijn cruciale kerningrediënten om positieve veranderingen te bewerkstelligen. In klein en groot verband, in bedrijven, organisaties, en landen, is samenwerking vaak nog gefundeerd op veel onvrede, boosheid en oordelen. Het is een botsing van ego’s met weinig duurzaam rendement. Het is een clash van extreme ideeën, wensen en idealen, terwijl juist eenheid de deur opent naar nieuwe werkelijkheden. Onze aandacht gaat vaak uit naar de koplopers of de dwarsliggers, de mensen vóór of tegen, de doeners of de bankzitters, terwijl échte beweging het eenvoudigste begint in de ruimte tussen de tegenpolen. Vergelijk het met een rivier, die twee oevers kent. Het water stroomt het beste tussen de twee uitersten. Dat noem ik de middenweg. Hoe je daar stappen in maakt, lees je in dit artikel.

Lees meer…

Blijf relevant in deze snelle wereld

Binnen een jaar verandert er niets, binnen 10 jaar alles. Nog nooit is deze uitspraak zo dichtbij geweest. Natuurlijk leven we op dit moment in een omstandigheid waar we ons 2 jaar geleden niets bij hadden kunnen voorstellen. Toch is het nu de realiteit. Dit keer is de verandering wel heel direct en heel groot. Het raakt iedereen. Toch worden ondernemers elk moment uitgedaagd met nieuwe omstandigheden. Lees in dit artikel hoe je relevant blijft in deze wereld. Lees meer…

Vergroot betrokkenheid

In bedrijven heerst er een verschil in inzicht over het al dan niet betrokken zijn. De een (medewerkers) klaagt over de ander (leidinggevenden) en andersom, dat ze niet betrokken zijn. Terwijl ze van zichzelf wel vinden dat ze betrokkenheid tonen. Mijn vraag is dan: over welke betrokkenheid hebben we het eigenlijk?

Lees meer…

Zo bouw je je eigen kernteam

In groeiende organisaties komt er altijd een moment dat medewerkers om duidelijkheid vragen. Ze weten niet meer zo goed waarvoor ze het doen, missen visie ‘vanuit de directie’ en voelen zich minder op de hoogte van wat er besloten wordt. Ze hebben het idee dat er maar wat besloten wordt en de onderneming van links naar rechts zwalkt. Onze ervaring is dat dit niet het geval is, maar dat onderneming gewoon te groot is geworden om daar net zoveel tijd aan te geven als vroeger. Een goed moment dus om dat anders aan te pakken en te bouwen aan een kernteam.

Lees meer…

Doorbreek je eigen status quo

In de VVP van vandaag (9 september 2021) schreven wij een artikel over de noodzaak van extreme flexibiliteit. Om te overleven in een oneindig spel moet je bereidt zijn om je eigen status quo te doorbreken. Als jij het niet doet, doet een ander het wel. Je vind het artikel in deze post.

Lees meer…

Hoe hou je je enthousiasme

Soms lijkt het je van alle kanten aan te vliegen. Je bent net lekker bezit en dan lijkt alles tegen te zitten. Ondernemen is een heel avontuur en gaat niet altijd over rozen. Vandaag sprak ik een collega-ondernemer. Hij maak sprongen vooruit met het in de markt zetten van zijn bedrijf. Heel veel sprongen. En als het dan een keer tegenzit is het niet altijd even makkelijk om de successen te vieren van alles wat je al wel bereikt hebt. Hier 6 tips om de spirit er weer in te krijgen.

Lees meer…

Dit heb je nodig

De afgelopen maanden is het weer makkelijker om elkaar te ontmoeten. Dan zijn er automatisch ook meer gesprekken met elkaar om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Dat vind ik altijd intrigerende gesprekken. Hier begint de zoektocht naar verbinding: bevallen we elkaar? Kan ik brengen wat jij vraagt? Heb jij daar vertrouwen in? Om vervolgens de vraag en de mogelijkheden bij elkaar te brengen. En daar zit ook vaak mijn grootste worsteling: biedt ik je aan wat je wilt of wat je nodig hebt?

Lees meer…

Klaar voor de verkoop

Jan is alweer 15 jaar ondernemer. Een groot deel van de tijd is het hem voor de wind gegaan. Natuurlijk was er wel eens een uitdaging, maar achteraf gezien was elk dal de voorbode van een nog hogere top. De laatste tijd kijkt hij wat meer naar de toekomst. Hij wil nog wel even door, maar stiekem denkt hij wel eens na over het overdragen van zijn bedrijf. En wat daarvoor nodig is. Moet hij zich niet alvast gaan voorbereiden? Hier lees je 3 overwegingen die Jan (of jij) kan maken.

Lees meer…

Van ad hoc naar stabiel

Ondernemers gaven in 2019 aan dat zij op zoek zijn naar meer stabiliteit in hun onderneming (onderzoek kvk onder 4000 mkb-ers). Ze liggen wakker over hun financiele situatie, over hoe ze goed personeel krijgen en komen tot nieuwe klanten. Na de afgelopen maanden denk ik dat deze behoefte alleen maar groter is geworden. Is dat bij jou niet het geval? Lees dan niet verder. Wil je wel meer grip? Lees dan verder, met deze 3 stappen kan je meteen aan de slag:

Lees meer…

Stuur op waarden

Ook gepubliceerd op Linkedin

Je bent gegroeid met je onderneming. Je hebt al een flink avontuur achter de rug. En inmiddels geef je leiding aan een groep collega’s. Je hebt een flinke kluif aan het te woord staan van de vragen van je medewerkers. Plat gezegd vraag je jezelf wel eens af of ze wel iets zelf kunnen. Er lijkt ook wel steeds meer fout te gaan. Terwijl je toch alles netjes hebt (laten) beschrijven in een proceshandboek. 

Als je je hierin herkent ben je in de valkuil gelopen om op processen te gaan sturen in plaats van waarden. Hieronder leg ik uit hoe je hier stappen in kunt gaan maken. Met als resultaat een leuker en effectievere onderneming. 

Lees meer…

Zelfsturing is geen organisatievorm

Ook gepubliceerd op Linkedin

Zelfsturing lijkt steeds vaker op de heilige graal voor iedere onderneming die meer verantwoordelijkheid en betrokkenheid verwacht van haar medewerkers. Maar is dat ook zo? Uit ons principe van ’talk the walk, walk the talk’ besloten wij anderhalf jaar geleden in het diepe te springen en het avontuur aan te gaan. Na wat boeken gelezen te hebben en workshops te hebben gevolgd dachten wij dat we konden roepen: ‘hoera, we zijn zelfsturend!’

Lees meer…

Financieel adviseurs zitten op een goudmijn!

Je hebt het vast wel eens in een boek gelezen of in de film gezien: de personen die dag in dag uit tot hun knieën in het water staan om goud te zoeken. Allemaal dromen ze van ongeëvenaarde rijkdom en vaak daaraan gekoppeld een onbezorgd leven voor henzelf en hun gezin. De meeste tijd komen ze teleurgesteld aan het einde van de dag uit het water en hebben weer niets gevonden. Gelukkig is dat voor jou anders, jij hebt je data!

Lees meer…

een zaak van keuzes Martin Spee

Next Step Factory presenteert:

Een inspirerende theatershow over het maken van keuzes speciaal voor ondernemers.

Waarom kiezen wij wel en waarom kiezen we niet? Waarom kiezen we voor A of juist voor B? Kiezen wij eigenlijk uit vrije wil of “doen we maar wat?”

Lees meer…

Financieel Adviseur in 2023 overbodig(?)

Die artikelkop? Geintje.

Tenminste, als je in staat bent je aan te passen. Het goede nieuws is dat je niet morgen zonder baan zit.

Het slechte nieuws: over vijf jaar, twee maanden, vijf dagen, vier minuten houdt je baan op te bestaan. In ieder geval heb je wat tijd om jezelf voor te bereiden en aan te passen.

Lees meer…

Ondernemen: Wat is jouw score?

In de nieuwsbrief van Nedasco schrijven wij over tips en middelen die de financieel adviseur helpen te ondernemen. In januari is voor veel bedrijven een nieuwe start. Tijd om de neuzen dezelfde kant op te krijgen en de voorgenomen plannen in actie te brengen.

Lees meer…

JUISTE PARTNER MAAKT JOU STERKER (VVP)

Over het vinden van de juiste levenspartner zijn honderden boeken volgeschreven. Raadpleeg Google en je komt op meer dan één miljoen zoekresultaten. Maar hoe je de juiste zakenpartner kiest, daar is niet veel over te vinden. Dus…waar moet je op letten? Stel jezelf de volgende vragen voordat je een samenwerking aangaat:

Lees meer…

Keuzes maken doet pijn (VVP)

“Klantcontact verandert, de klant gaat meer zelf doen”. “Hoe zorg je er als adviseur voor dat je met jouw bedrijfsmodel digitaal bij de tijd blijft en tegelijkertijd actief de relatie met je klant uitbouwt?”

Lees meer…

Maak in 1000 dagen je belofte waar! (VVP)

De All Blacks willen het voorbeeld zijn voor de mensen in nieuw zeeland. Toen ze eenmaal wisten hoe ze van betekenis wilde zijn, waren ze dat nog (lang) niet. Sterker nog, veel van de spelers waren helemaal geen voorbeeld voor de gemiddelde Nieuwzeelander (drank en wilde feesten waren de standaard). Wel voelde het hele team dat het belangrijk was om te veranderen. Dat het tijd was voor een nieuwe koers. (artikel in maart in de VVP).

Lees meer…

Hoe betaal jij onze kinderen terug?

De wereld hebben wij te leen van onze kinderen. Hoe geef je die terug? De financiële sector is sterk verweven in alles wat we doen. Daarom is het ook zo belangrijk dat iedereen in deze sector weer bouwt aan het vertrouwen waar alles mee begonnen is. Wat kan jij doen om onze wereld (met rente) terug te geven aan onze kinderen? Gelukkig is de economie van betekenis in opkomst.

Lees meer…