
In bedrijven heerst er een verschil in inzicht over het al dan niet betrokken zijn. De een (medewerkers) klaagt over de ander (leidinggevenden) en andersom, dat ze niet betrokken zijn. Terwijl ze van zichzelf wel vinden dat ze betrokkenheid tonen. Mijn vraag is dan: over welke betrokkenheid hebben we het eigenlijk?
*dit artikel is ook geplaatst op linkedin.
Drie manier van betrokkenheid
Op hoofdlijnen kan je op drie manieren betrokken zijn:
- Je bent betrokken op het probleem
- Je bent betrokken op de oplossing
- Je bent betrokken bij de mens
De vraag is waar je wilt dat betrokkenheid is en welk middel je inzet om tot die betrokkenheid te komen. Voor de uitleg gebruik ik een oud verhaal die mij werd verteld door Frank Cooler. Ik verbaster het naar algemeen gebruik.
In de put
Er zit een man in een diepe put. Hij beweegt wel, maar niet heel veel. Zittend op zijn billen, knieën gebogen en de armen eromheen geslagen. Af en toe kijkt hij naar boven, maar meestal kijkt hij in het niets vooruit. En zo blijft hij zitten.
Er komt een andere man langs en kijkt in de put. Hij ziet de man zitten en vraagt zich af waarom hij daar zit. Hij begint te roepen: hé, waarom zit je daar? Dat is toch niet fijn? Wat een diepe put. Het is ook wel erg donker. Ik kan me niet voorstellen dat dat fijn is. Ik heb ook wel eens in zo’n put gezeten. Waarom blijf je daar zitten? Ik zou eruit komen hoor, hierboven is het veel leuker! Omdat de man in de put niet reageert, loopt de man hoofdschuddend weg. Zo jammer, denkt hij, het is buiten zo fijn. Wie wil er nou in de put blijven zitten?
Even later komt een persoon langslopen en kijkt in de put. Ook hij ziet de man zitten. Waarom komt hij niet in actie? Het kan tenslotte nooit fijn zijn in zo’n diepe donkere put. Hij begint te roepen: zal ik je helpen? Ik zie dat de ene wand minder steil is dan de andere. Daar zou ik tegenop klimmen als ik jou was! De andere wand kan ook wel, maar dan zou ik meer gebruik maken van de takjes. Of zal ik een touw voor je zoeken? Die laat ik dan zakken en heb je daar hulp aan om eruit te klimmen! Omdat de man in de put ook nu niet reageert, loopt ook de tweede persoon weg: ‘snap jij het nu? Kom ik met allemaal ideeën, krijg ik geen enkele reactie’, denkt hij bij zichzelf.
Wat later loopt de derde persoon voorbij. Hij kijkt in de put en ziet dezelfde man zitten. Daarna loopt hij weg. Hij komt wat later terug met een touw. Hij bindt deze aan een boom vast en gooit het andere eind de put in. Hij begint naar beneden te klimmen. Zodra hij beneden is, gaat hij naast de man zitten. Na een tijdje kijkt de man vreemd naar zijn nieuwe bezoeker op. Hij vraagt: ‘wat doe jij nou? Je ziet me zitten, zegt niets, pakt een touw, klimt mijn put in en gaat gewoon naast me zitten, zonder wat te zeggen’. Waarop de ander antwoord: ‘ik kan mij niet voorstellen dat het leuk is om in deze put te zitten, maar iets zorgt ervoor dat jij hier wilt blijven. We weten allebei dat je best uit de put kunt komen als je wilt, maar zolang je niet wilt, blijf ik hier bij je wachten. Net zolang jij wel in beweging wilt komen en dan kan ik je helpen als je dat wilt. Samen is tenslotte beter dan alleen.
Welke betrokkenheid is nodig?
Alle mensen in dit voorgaande verhaal zijn betrokken. De eerste is betrokken bij het probleem. Hij ziet het probleem, herkent het ook en geeft ook aan dat het niet leuk is. De tweede is betrokken bij de oplossing. Hij ziet het probleem en draagt meteen oplossingen aan om het probleem te tackelen. De derde is betrokken bij de mens: hij ziet het probleem en weet ook wel de oplossingen, maar vraagt zich af waarom diegene zelf nog niet in beweging is gekomen.
Als je de betrokkenheid in je bedrijf wilt vergroten, dan is het goed om je af te vragen om welke betrokkenheid gevraagd wordt. Vaak stappen we in de valkuil van de betrokkenheid op oplossing, terwijl er betrokkenheid op mens gevraagd wordt. Dus mochten jouw medewerkers vragen om meer betrokkenheid van de leidinggevenden, vraag dan eerst op welk niveau ze de betrokkenheid missen. En ga dan daar de juiste inhoud aan geven.
Foto door: Gary Meulemans on Unsplash